Ο δρόμος για το ΟΣΚΑΡ!
Πιθανότατα ο παραπάνω τίτλος να ακούγεται αρκετά κοινότυπος. Όμως, διαβάζοντας τις παρακάτω γραμμές θα διαπιστώσετε ότι είναι κυριολεκτικός. Σκοπός μας είναι να σας μεταφέρουμε βήμα-βήμα τη διαδικασία παραλαβής του βραβείου Όσκαρ από τους νικητές τη βραδιά της απονομής, αλλά και να σας δώσουμε αρκετές πληροφορίες για τον τόπο διεξαγωγής της τα τελευταία χρόνια, το Dolby Theatre!
Τα Όσκαρ απονέμονται από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών (A. M. P. A. S), η οποία ιδρύθηκε το 1927 από τον τότε επικεφαλής της Metro Goldwyn Mayer, Λούις Μπ. Μάγιερ. Η πρώτη τελετή πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου 1929 στο ξενοδοχείο Ρούσβελτ (το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Dolby Theatre) στο Χόλιγουντ.
Η Ακαδημία απαριθμεί περισσότερα από 6000 μέλη, τα οποία αφού παρακολουθήσουν όλες τις ταινίες, ψηφίζουν ανά κατηγορία την ταινία της αρεσκείας τους. Η τελετή απονομής πραγματοποιείται κάθε χρόνο συνήθως την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου, πλην κάποιων εξαιρέσεων, όπως συμβαίνει τη φετινή χρονιά. Λόγω των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων, η τελετή πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου
Από το 2002, οι τελετές πραγματοποιούνται στο Dolby Theatre, το οποίο βρίσκεται στο 6801 της Hollywood Boulevard στο Χόλιγουντ, δίπλα και απέναντι από τα φημισμένα TLC Chinese Theatre και El Capitan Theatre αντίστοιχα. Ανήκει στην πολιτεία του Λος Άντζελες, ενώ ενοικιάζεται κάθε χρόνο από την Ακαδημία για την περίοδο της απονομής των Βραβείων. Τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου πραγματοποιούνται συναυλίες, τηλεοπτικές παραγωγές, εκδηλώσεις, ανεβαίνουν θεατρικά έργα και φυσικά οι περισσότερες κινηματογραφικές πρεμιέρες. Κάθε χρόνο, ένα περίπου μήνα πριν τη διεξαγωγή της τελετής απονομής, σταματάει οποιαδήποτε δραστηριότητα στο Dolby Theatre, το οποίο παραδίδεται στην Ακαδημία για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προετοιμασίες. Σταδιακά κλείνουν και μέρη της Hollywood Boulevard - ως το ολοκληρωτικό κλείσιμό της τις παραμονές της τελετής - για να δημιουργηθεί το ειδικό σκέπαστρο και να στρωθεί το κόκκινο χαλί όπου θα διανύσουν οι καλεσμένοι κατά την άφιξή τους. Αμέσως μετά τη λήξη της τελετής, ξεκινούν οι εργασίες αποξήλωσης όλων των παραπάνω, ώστε ο δρόμος να τεθεί σε κυκλοφορία την επόμενη κιόλας ημέρα.
Κατά την έναρξη της λειτουργίας του, το Νοέμβριο του 2001, ονομαζόταν Kodak Theatre, καθώς χορηγός ήταν η γνωστή εταιρία φιλμ. Στις αρχές του 2012 όμως, η εταιρία κήρυξε πτώχευση, η συμφωνία ακυρώθηκε και το θέατρο μετονομάστηκε - προσωρινά - σε The Hollywood and Highland Center, (το όνομα του εμπορικού κέντρου στο οποίο ανήκει). Στα μέσα του έτους, τα δικαιώματα της ονομασίας απέκτησε η Dolby, αναβαθμίζοντας παράλληλα το ηχητικό σύστημα του θεάτρου, με μια συμφωνία που εκπνέει το 2032.
Το Dolby Theatre σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των βραβείων, με μία από τις μεγαλύτερες σκηνές των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία έχει έκταση περίπου 1 στρέμμα. Η χωρητικότητά του ανέρχεται στους 3.332 θεατές. Στην πίσω πλευρά της σκηνής, βρίσκεται ένα κέντρο Τύπου, το οποίο δύναται να φιλοξενήσει 1.500 δημοσιογράφους. Καθώς βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο, περιβάλλεται από αρκετά καταστήματα. Για το λόγο αυτό, υπάρχει συμφωνία και την ημέρα της τελετής καλύπτονται οι προσόψεις όλων των καταστημάτων. Μπαίνοντας στο εμπορικό κέντρο, υπάρχει μια στοά και στο βάθος της η είσοδος του Dolby Theatre. Κατά μήκος της βρίσκονται οκτώ κολώνες, όπου αναγράφονται οι ταινίες που κατέκτησαν το Όσκαρ Καλύτερης ταινίας από το 1928.
Αρχικά, συναντάμε ένα λόμπι με ένα μπαρ για κάτι δροσιστικό πριν την είσοδο στην αίθουσα και ένας χώρος όπου εκτίθεται ένα αληθινό βραβείο Όσκαρ. Σε κάθε γωνιά του κτιρίου υπάρχουν εντυπωσιακές φωτογραφίες με στιγμιότυπα προηγούμενων τελετών.
Κατά την προσέλευσή τους, οι καλεσμένοι θα καθίσουν σε συγκεκριμένες θέσεις. Οι υποψήφιοι και οι άμεσα εμπλεκόμενοι με τις υποψήφιες ταινίες κάθονται στο πρώτο επίπεδο, ώστε να διευκολυνθεί η ενδεχόμενη μετάβασή τους στη σκηνή, ενώ όλοι οι υπόλοιποι στα υψηλότερα επίπεδα. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της βραδιάς είναι οι δεκάδες επίσημα ενδεδυμένοι υπάλληλοι, των οποίων ο ρόλος είναι να κάθονται στις θέσεις που αδειάζουν, όταν κάποιος αποχωρεί προσωρινά από την αίθουσα, έως ότου επιστρέψει, ώστε αυτές να μην φαίνονται κενές.
Κάθε χρυσό αγαλματίδιο έχει ύψος 34,3 εκατοστά και βάρος περίπου 4 κιλά. Απεικονίζει έναν ιππότη επάνω σε μία μπομπίνα φιλμ. Οι πέντε ακτίνες της μπομπίνας «εκπροσωπούν» τα πέντε βασικά τμήματα της Ακαδημίας (ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, παραγωγοί, τεχνικοί). Το κόστος για την κατασκευή ενός αγαλματιδίου ανέρχεται στα 500 δολάρια. Η αξία της μεταπώλησής του όμως είναι μηδαμινή, καθώς υπάρχει ειδική ρήτρα που απαγορεύει στον κάτοχό του την πώληση. Καθώς τα ονόματα των νικητών δεν γίνονται γνωστά πριν τη στιγμή της ανακοίνωσης, οι ετικέτες στις βάσεις των αγαλματιδίων είναι κενές και το όνομα του νικητή χαράζεται μετά την παραλαβή τους.
Τα βραβεία είθισται να παραδίδουν οι νικητές της προηγούμενης χρονιάς. Αφού ανακοινωθεί το όνομα του νικητή, αυτός οφείλει να ανέβει στη σκηνή για να παραλάβει το αγαλματίδιο, ενώ συνήθως ακολουθεί και ένας σύντομος λόγος. Έπειτα, αποχωρεί από τη σκηνή μέσω ενός διαδρόμου πίσω από αυτήν, και θα εισέλθει σε έναν ανελκυστήρα, όπου τον περιμένει ένας σερβιτόρος για να του προσφέρει ένα ποτήρι σαμπάνια, με προορισμό το επόμενο επίπεδο όπου τον περιμένουν οι εκπρόσωποι του Τύπου για δηλώσεις και αναμνηστικές φωτογραφίες. Μετά τη λήξη της τελετής ακολουθούν αρκετά πάρτι σε διάφορους χώρους.
Φέτος, τα βραβεία θα απονεμηθούν για 92η φορά. Κλείνοντας αυτό το μικρό αφιέρωμα, παραθέτουμε κάποια ενδιαφέρονται στατιστικά:
- Οι ταινίες που έχουν αποσπάσει τις περισσότερες υποψηφιότητες είναι οι: «Όλα για την Εύα» (1950), «Τιτανικός» (1997) και «La La Land» (2017) με 14 υποψηφιότητες.
- Οι ταινίες που έχουν κερδίσει τα περισσότερα βραβεία είναι οι: «Μπεν Χουρ» (1959), «Τιτανικός» (1997) και «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά» (2003) με 11 βραβεία.
- Οι ηθοποιοί που έχουν κερδίσει τα περισσότερα βραβεία είναι: Κάθριν Χέμπορν, από 4 και από 3 οι Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Γουόλτερ Μπρέναν, Τζακ Νίκολσον, Ντάνιελ Ντέι-Λιούις και Μέριλ Στριπ.
- Οι ηθοποιοί με τις περισσότερες υποψηφιότητες είναι: Μέριλ Στριπ (19), Τζακ Νίκολσον (12) και Κάθριν Χέπμπορν (12).
- Ο Γιώργος Λάνθιμος, είναι ο τρίτος Έλληνας σκηνοθέτης που κέρδισε υποψηφιότητα για το Όσκαρ σκηνοθεσίας, μετά τους Μιχάλη Κακογιάννη και Κώστα Γαβρά.
- Ο Γιώργος Μαυροψαρίδης είναι ο πρώτος Έλληνας μοντέρ που προτάθηκε για βραβείο Όσκαρ για την ταινία «Η ευνοούμενη».