ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΝΟΝΟΣ: Μια γεύση από τα γυρίσματα

Η «URANYA» του Κώστα Καπάκα ήταν μόνο η αρχή! Η ταινία που γυρίστηκε πέρυσι στο νησί μας ήταν το έναυσμα για τη φετινή ελληνική κινηματογραφική παραγωγή που στο μεγαλύτερο μέρος της ασχολείται με την Κρήτη και φυσικά πραγματοποιεί γυρίσματα στον τόπο μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε διάστημα ενός έτους έχουν γυριστεί στην Κρήτη πέντε ταινίες: «URANYA», του Κώστα Καπάκα (καλοκαίρι 2006), «El Greco», του Γιάννη Σμαραγδή (χειμώνας 2006), «Πρώτη Φορά Νονός», της Όλγας Μαλέα (καλοκαίρι 2007), «Ψυχραιμία!», του Νίκου Περάκη (καλοκαίρι 2007) και «Το Γαμήλιο Party», της Κριστίν Κρόκος (καλοκαίρι 2007), χωρίς βέβαια να συνυπολογίζουμε ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές)!

 

Η Όλγα Μαλέα, σκηνοθέτιδα των ταινιών «Λουκουμάδες με Μέλι», «Ριζότο», «Η Διακριτική Γοητεία των Αρσενικών» και «Ο Οργασμός της Αγελάδας», επιστρέφει με την πέμπτη ταινία της. Το σενάριο βασίζεται σε ένα εν μέρει αυτοβιογραφικό διήγημα του Νίκου Παπανδρέου, το οποίο περιλαμβάνεται στο πρώτο και πολύ επιτυχημένο βιβλίο του «10 Μύθοι και μια ιστορία»: Δεκαετία του "60. Μεγαλωμένος στην Αμερική, ο γιος ενός διάσημου πολιτικού, πηγαίνει στην Κρήτη να βαφτίσει το μωρό ενός υποψήφιου βουλευτή. Εκεί θα γίνει «Πρώτη φορά νονός» ...για το καλό της δημοκρατίας και την αγάπη του πατέρα του. Οι κωμικοτραγικές δοκιμασίες που περνά, αλλά και μια καινούρια φιλία, θ" αποκαλύψουν τον δικό του δρόμο για τη ζωή...

Τους ήρωες της ταινίας ενσαρκώνουν οι Αντώνης Καφετζόπουλος (Λευτέρης Παναγάκης, υποψήφιος βουλευτής), Ελένη Καστάνη (σύζυγος του Παναγάκη), Τεξ Παρντού (Άλεξ, γιος του πολιτικού και μελλοντικός νονός), Γιώργος Κιμούλης (πολιτικός ηγέτης), Μάνος Γαβράς (Νικήτας, αδερφός του Παναγάκη), Νίκος Ανδρεουλάκης (Πανάγος, γιος του Παναγάκη), Άννα Λουιζίδη (Μυρτώ, κόρη του Παναγάκη), Τάσος Κωστής (Μανεδάκης), Χάρης Εμμανουήλ (Φουντεδάκης) και η Εβελίνα Παπούλια (μητέρα του μικρού νονού).

 

Για τον Αντώνη Καφετζόπουλο, την - Κρητικής καταγωγής - Ελένη Καστάνη (η οποία έχει και στο παρελθόν υποδυθεί την Κρητικιά με μεγάλη επιτυχία, βλ. «Επτά Θανάσιμες Πεθερές», «Δροσουλίτες»), την Εβελίνα Παπούλια και τον Γιώργο Κιμούλη ιδιαίτερες συστάσεις δεν χρειάζονται. Ο μικρός Τεξ Παρντού είναι Αμερικανός μαθητής στην Αθήνα και επιλέχτηκε για το ρόλο ανάμεσα σε 400 παιδιά. Ο Ηρακλειώτης Μάνος Γαβράς, γνωστός στους περισσότερους από τις εμφανίσεις του σε τηλεοπτικές σειρές («Θα βρεις το Δάσκαλό σου», «Ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα», «10η Εντολή», «Απαγορευμένη Αγάπη») είναι ο μοναδικός Έλληνας ηθοποιός που έχει αποφοιτήσει από το Stella Adler Studio of Acting της Νέας Υόρκης, ενώ το 1999 πρωταγωνίστησε δίπλα στον βραβευμένο με Όσκαρ Φ. Μάρεϊ Έιμπραχαμ στην επίσημη θεατρική ανάγνωση του «Timeworm» στη Nέα Yόρκη. Ο Τάσος Κωστής (ο... κύριος Μαρίκος από τη σειρά «Εκείνες κι Εγώ») σε μια ανεπανάληπτη εμφάνιση, καθώς ο ρόλος του Κρητικού του πάει γάντι και ο Χάρης Εμμανουήλ κυρίως «θεατρικός» ηθοποιός με κινηματογραφικές («Ο 7ος Ήλιος του Έρωτα», «Ο Παράδεισος είναι προσωπική υπόθεση») και τηλεοπτικές εμφανίσεις («Στο Παρά Πέντε», «Εραστής Δυτικών Προαστίων», «10η Εντολή», «Τμήμα Ηθών», κ.ά). Ακόμα συμμετέχουν στην ταινία υποδυόμενοι τα παιδιά του Παναγάκη ο Νίκος Ανδρεουλάκης, με καταγωγή από τα Χανιά και η Άννα Λουιζίδη από την Κύπρο.

Η Όλγα Μαλέα εκτός της σκηνοθεσίας, συνέγραψε και το σενάριο με τον Νίκο Παπανδρέου, με τον οποίο τη συνδέουν αρκετά χρόνια φιλίας. Η ιδέα της μεταφοράς του βιβλίου στον κινηματογράφο τους διακατείχε αρκετά χρόνια. Αρχικά έγραψαν ένα σενάριο που κάλυπτε την ιστορία της Ελλάδας από το 1967 έως το 1981, όμως όπως μας είπε η ίδια «ήταν ένα σχέδιο αρκετά μεγαλόπνοο και δύσκολα πραγματοποιήσιμο». Έτσι αποφάσισαν να μεταφέρουν ένα μέρος του βιβλίου, τα βαφτίσια στην Κρήτη.

 

Διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Κωστής Γκίκας («Delivery», «Ο Χαμένος τα παίρνει όλα», «Safe Sex», «Ο Αδελφός μου κι Εγώ», «Απόντες»), ενώ η καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκει στην - Ηρακλειώτισσα - Εύα Νάθενα, η οποία μας έχει δώσει εκπληκτικά δείγματα της δουλειάς της μέσα από τις ταινίες «URANYA», «Η Χορωδία του Χαρίτωνα», «Νύφες», «Λουκουμάδες με Μέλι». Η μουσική είναι του Κώστα Λειβαδά, συνθέτη και στιχουργού μεγάλων τραγουδιστών όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Κότσιρας, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Βασίλης Σκουλάς, η Ανδριάνα Μπάμπαλη. «Σα να μην πέρασε μια Μέρα», «Παραμιλητό μου», «Πιάσε με» κάποια μόνο από τα τραγούδια του. Στην ηχοληψία ο Μαρίνος Αθανασόπουλος με πάνω από 30 χρόνια στο χώρο και ταινίες όπως η «URANYA», «Το Λιβάδι που Δακρύζει», το «Peppermint», «Το Μετέωρο βήμα του πελαργού» και «Λούφα και Παραλλαγή» στο ενεργητικό του. Ο Γιώργος Μαυροψαρίδης («URANYA», «Πέντε Λεπτά Ακόμα», «Λουκουμάδες με Μέλι», «Πολίτικη Κουζίνα») επιμελείται του μοντάζ. Όσο για την παραγωγή; Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο Έλληνας Τζέρι Μπρουκχάιμερ ή Μπερντ Άιχινγκερ. Ο άνθρωπος που έχει κρατήσει το ελληνικό σινεμά σε υψηλό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, ο Κώστας Λαμπρόπουλος. Με συμμετοχή σε μεγάλες παραγωγές («URANYA», «Eduart», «Λούφα και Παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο», «Νύφες», «Το Λιβάδι που Δακρύζει», «Φοβού τους Έλληνες», «Peppermint»), αλλά και σε μικρότερου βεληνεκούς («Ο Γιος του Φύλακα», «Γλυκιά Μνήμη», «Ένα τραγούδι δε φτάνει»). Εδώ είναι συμπαραγωγός με τον Διονύση Σαμιώτη («URANYA», «Πολίτικη Κουζίνα», «Θηλυκή Εταιρεία» και κάποιες διεθνείς παραγωγές εν όψει) και τον Μάνο Κρεζία («URANYA», «Eduart», «Λούφα και Παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο», «Ρ20», «Θηλυκή Εταιρεία») σε ένα εγχείρημα με προϋπολογισμό 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Στην παραγωγή συμμετέχει επίσης και η Finos Films.

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 21 Μαΐου, ανήμερα της εορτής των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Αρκετοί εορτάζοντες και οι ευχές και τα κεράσματα έδιναν και έπαιρναν. Παρόλο το καλό κλίμα που υπήρχε, οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν οι ιδανικές καθώς τη συγκεκριμένη εβδομάδα στην περιοχή μας επικρατούσαν βροχές και γενικότερα άστατος καιρός, πράγμα που επέφερε αλλαγή στον προγραμματισμό. Κάτι ανάλογο συνέβη και τις τελευταίες μέρες των γυρισμάτων με τον καύσωνα να ταλαιπωρεί το συνεργείο.

 

Την πρώτη μέρα γυρίστηκε το teaser trailer της ταινίας, το οποίο βγήκε στις αίθουσες ένα μήνα αργότερα (με την ταινία «Πολύ σκληρός για να πεθάνει 4.0»), ενώ ακόμα τα γυρίσματα βρισκόταν σε εξέλιξη! Γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε αρκετά μέρη του νησιού. Συγκεκριμένα στα χωριά Φρες και Μελιδόνι του Δήμου Φρε, τον Βάμο και το Γαβαλοχώρι του Δήμου Βάμου, την Επισκοπή του Δήμου Λαππαίων, τη Χαλέπα Χανίων και τα λιμάνια των Χανίων και της Σούδας.

 

Στον Φρε γυρίσματα έγιναν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην κεντρική πλατεία, ως το εξωτερικό μέρος της εκκλησίας όπου τελείται η βάφτιση. Επίσης χρησιμοποιήθηκε η αυλή μιας παλιάς κατοικίας όπου η Εύα Νάθενα και οι συνεργάτες της, με αρκετό μεράκι και σκληρή δουλειά, μετέτρεψαν σε μια αξιοζήλευτη αυλή δεκαετίας "60, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως το εξωτερικό του σπιτιού του Παναγάκη.

 

Λίγο έξω από το χωριό Μελιδόνι του Δήμου Φρε, πραγματοποιήθηκαν εξωτερικά γυρίσματα σε αγροτεμάχια, τα οποία ήταν από τα πιο δύσκολα και επίπονα λόγω της δύσκολης πρόσβασης και μετακίνησης του συνεργείου.

 

Στον Βάμο χρησιμοποιήθηκε η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ως το εσωτερικό της εκκλησίας όπου τελείται η βάφτιση. Στις συγκεκριμένες σκηνές ο Κώστας Λαμπρόπουλος κλέβει την παράσταση με μια μοναδική μεταμφίεση υποδυόμενος τον νεωκόρο! Στον Βάμο ακόμα χρησιμοποιήθηκε μια παλιά κατοικία για το κινηματογραφικό σπίτι της οικογένειας Μανεδάκη.

 

Στο Γαβαλοχώρι πραγματοποιήθηκε εσωτερικό γύρισμα στην οικία των Φουντεδάκηδων.

 

Τα σοκάκια της Επισκοπής χρησιμοποιήθηκαν για τον ξεσηκωμό των κατοίκων, μετά από ένα γεγονός που τους αναστάτωσε και με τα άρματα στο χέρι (σαν γνήσιοι Κρητικοί!) γίνονται μία γροθιά.

 

Στη Χαλέπα το γύρισμα ήταν εσωτερικό σε μια κατοικία, ως το εσωτερικό του σπιτιού του Παναγάκη.

 

Τέλος, τα λιμάνια των Χανίων και της Σούδας χρησιμοποιήθηκαν στις σκηνές της άφιξης και της αναχώρησης του μικρού Άλεξ. Το λιμάνι των Χανίων χρησιμοποιήθηκε στις σκηνές όπου τα πλάνα είναι από το πλοίο προς τη στεριά. Στο λιμάνι της Σούδας έγινε το αντίθετο, από το λιμάνι προς το πλοίο. Το Ε/Γ-Ο/Γ «Λισσός», με το ανάλογο ντεκόρ φυσικά, είναι το πλοίο που μεταφέρει τον Άλεξ από και προς την Κρήτη.

Η Κυριακή 1η Ιουλίου ήταν η τελευταία μέρα γυρισμάτων στην Κρήτη. Ακολούθησαν άλλες τρεις μέρες στην Αθήνα, στη βίλα Γαλήνη, στο Καστρί, στο δωμάτιο που χρησιμοποιούσαν ως γραφείο ο Γεώργιος και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Στις σκηνές αυτές πραγματοποιούνται οι συναντήσεις του Άλεξ με τον πατέρα του. Αξίζει να παρατηρήσετε την καταπληκτική προεκλογική αφίσα που εμφανίζεται στην ταινία και απεικονίζει τον Γιώργο Κιμούλη ως τον πολιτικό ηγέτη. Ακόμα έγιναν γυρίσματα για μία μέρα στην Πάτρα.

 

Για τις ανάγκες της ταινίας χρησιμοποιήθηκαν εκατοντάδες κοστούμια και ένας αρκετά μεγάλος αριθμός κομπάρσων. Τα ημερήσια γυρίσματα ξεκινούσαν στις 7 το πρωί και τελείωναν στις 8 το βράδυ, ενώ τα βραδινά από τις 7 το απόγευμα έως το πρώτο φως της ημέρας!

 

 

 

Όλγα Μαλέα

(σκηνοθέτιδα / συνσεναριογράφος)

 

 

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε σκηνοθεσία και σεναριογραφία στο Πανεπιστήμιο του Yale (ΗΠΑ). Έχει κάνει Διδακτορικό Ψυχολογίας (Ph.D.) στο Πανεπιστήμιο του Yale (ΗΠΑ) και είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Β.Α. Ψυχολογίας από το Deree College, Αθήνα.

 

Πάντα πρόσχαρη και κεφάτη στη δουλειά της. «Ήθελα εδώ και καιρό να κάνω μια ταινία με ήρωα ένα μικρό παιδί επειδή τα παιδιά φέρουν μια αθωότητα και μια πιο καθαρή ματιά στα πράγματα και το σενάριο αυτό κάλυπτε την προσδοκία μου αυτή» μας εξομολογήθηκε όταν τη ρωτήσαμε για τη μεταστροφή που επιχειρεί στη θεματολογία της, για να συνεχίσει «Πρόκειται για το καλύτερο συνεργείο στις έως τώρα δουλειές μου. Νιώσαμε τη χαρά του «εκτός έδρας», πράγμα που παρέχει τη δυνατότητα να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο στην ταινία, αλλά και να γνωρίσεις καλύτερα τους συνεργάτες σου. Η Κρήτη ήταν υπέροχη, δυστυχώς όμως ο καιρός ήταν δύσκολος καθώς πέσαμε και σε κρύα και σε ζέστες, αλλά σ" αυτή τη ζωή μας αναλογεί πάντα και ένα μικρό κομμάτι ατυχίας!»

 

 

 Φιλμογραφία

 

 

• Ι Racconti Della Boca: Storie Di Genovesi Ε Nostalgia, δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ (1986)

• Παιδικές Αναμνήσεις: Τα Βιβλία Της Πηνελόπης Δέλτα, δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, ET-1 (1990)

• Ο Οργασμός Της Αγελάδας (1996)

• Η Διακριτική Γοητεία Των Αρσενικών (1998)

• Ριζότο (2001)

• Λουκουμάδες Με Μέλι (2005)

 

 

 

 

 

Αντώνης Καφετζόπουλος

 

 

 

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη (γνωστός άλλωστε για τα κιτρινόμαυρα φίλαθλα αισθήματά του). Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης αλλά όνειρό του ήταν η σκηνοθεσία. Το 1974 βγήκε στο θέατρο για μια αντικατάσταση σ" ένα μικρό ρόλο και τότε αποφάσισε να παρακολουθήσει μια δραματική σχολή. Αργότερα, έρχεται το πρώτο βήμα στην τηλεόραση και η μετέπειτα πορεία του είναι γνωστή.

 

Μας μίλησε για τον λόγο που τον έκανε να συμμετάσχει στην ταινία και για την παραμονή του στην Κρήτη: «Η ταινία έχει ένα αρκετά ολοκληρωμένο σενάριο και ο χαρακτήρας ένα σημαντικό βάθος. Συνήθως παίζω ρόλους ρεαλιστικούς και το να υποδυθώ τον Κρητικό είναι κάτι το πολύ ενδιαφέρον το οποίο βγήκε πολύ καλύτερο απ" ότι περιμέναμε, παρ" ότι με το άγνωστο είσαι λίγο επιφυλακτικός. Ξυπνάγαμε από το πρωί, άχαρες ώρες με αρκετή ταλαιπωρία, αλλά τελικά άξιζε τον κόπο».

 

 

 

Επιλεκτική Φιλμογραφία

 

 

Ηθοποιός:

  • Αστροφεγγιά, TV (1980)
  • Το Μινόρε της Αυγής, TV (1983)
  • Ρεβάνς (1983)
  • Άνω Κάτω το Σαββάτο, ΤV (1993)
  • Σκορπιός, ΤV (1995)
  • Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή, ΤV (1997)
  • Θηλυκή Εταιρεία (1999)
  • Ο Καλύτερός μου Φίλος (2001)
  • Στάκαμαν (2002)
  • Λευκός Οίκος, TV (2003)
  • Εύρηκα, TV (2004)
  • Η Γυναίκα είναι... σκληρός άνθρωπος (2005)

 

 

Σκηνοθέτης:

  • Άνω Κάτω το Σαββάτο, ΤV (1993)
  • Σκορπιός, ΤV (1995)
  • Στάκαμαν (2002)
  • Λευκός Οίκος, TV (2003)
  • Η Γυναίκα είναι... σκληρός άνθρωπος (2005)

 

 

 

 

Πίσω