
ΑΓΟΡΑ: ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
(Agora: From Democracy To The Market)
Η «Αγορά» ήταν μια κεντρική τοποθεσία στις πόλεις-κράτη της αρχαίας Ελλάδας. Ένα μέρος συνάθροισης, μια συνεύρεση ενεργών πολιτών, το κέντρο της Πόλης για την πολιτική, οικονομική, αθλητική, καλλιτεχνική και πνευματική ζωή. Ήταν η καρδιά της Δημοκρατίας. Στη σύγχρονη Ελλάδα, η «Αγορά» έχει χάσει το αρχικό της νόημα και κατέληξε να σηματοδοτεί μόνο τις εμπορικές συναλλαγές. Σήμερα είναι λέξη κυρίαρχη στην πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες, καθώς η χώρα στροβιλίζεται σε μια οικονομική δίνη που παρασύρει ανθρώπινες ζωές στο πέρασμά της.
Η Ελλάδα, σύμβολο του ευρωπαϊκού πολιτισμού λόγω της αρχαίας κληρονομιάς της, βιώνει κοινωνικές συνθήκες που κανείς στη μεταπολεμική ιστορία της Ευρώπης δεν φανταζόταν ότι θα αντιμετώπιζε ξανά. Άστεγοι, συσσίτια, ανεργία, φτώχεια, μια κατάσταση κοινωνικής αστάθειας, βίαιες συγκρούσεις και ραγδαία άνοδος της Ακροδεξιάς. Το όνειρο της ευημερίας μετατρέπεται σε εφιάλτη και η πολιτική σκηνή των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών ανατρέπεται.
Πρόκειται για μια ταινία-κιβωτό της ελληνικής κρίσης που εγκλείει στα τέσσερα χρόνια έρευνας και παραγωγής της τη μακροχρόνια παρακολούθηση της ζωής συγκεκριμένων ανθρώπων από διάφορες κοινωνικές τάξεις, καθώς και κομβικά πολιτικά γεγονότα με βαθιές, τραυματικές επιπτώσεις στις ζωές των Ελλήνων, παρουσιάζοντας με κριτικό βλέμμα τοποθετήσεις από σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, καθώς και από ειδικούς αναλυτές της διεθνούς οικονομικής και πολιτικής σκηνής. Η ταινία συνθέτει ένα ανακεφαλαιωτικό χρονικό της πτώσης, διερευνώντας τα πολιτικά και οικονομικά πειράματα υψηλού κόστους στην Ευρώπη και τις ανυπολόγιστες επιπτώσεις τους στις ζωές των απλών πολιτών στην Ελλάδα. Ένα συγκλονιστικό μωσαϊκό που αποτυπώνει την τελευταία τετραετία στην Ελλάδα της κρίσης, το «AGORΑ» είναι μια ταινία-αντίδοτο στη λήθη που μας παρακινεί να σκεφτούμε το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης.
Ο Γιώργος Αυγερόπουλος, ένας διεθνώς καταξιωμένος ντοκιμαντερίστας, γίνεται μάρτυρας της πτώσης. Μετά από 13 χρόνια ενεργούς δημοσιογραφίας και κινηματογραφικής τεκμηρίωσης επίκαιρων θεμάτων σε όλο τον πλανήτη, τώρα στρέφει επειγόντως την κάμερά του προς την πατρίδα του. Καταγράφει την εξέλιξη της κρίσης από τα πρώτα στάδια, ενώ αφουγκράζεται τον αντίκτυπό της στις ζωές απλών ανθρώπων από όλες τις κοινωνικές τάξεις, τους οποίους παρακολουθεί σε βάθος χρόνου. Γίνεται μάρτυρας των αντιδράσεων του κόσμου στο δρόμο, της ανόδου του φασισμού αλλά και των κινημάτων αλληλεγγύης, ενώ παράλληλα αναζητά απαντήσεις από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες της χώρας, καθώς και από ειδικούς αναλυτές και αρμόδιους για τη λήψη αποφάσεων από τη διεθνή πολιτική σκηνή.
Σκηνοθεσία: |
Γιώργος Αυγερόπουλος |
|
Μουσική: |
Γιάννης Παξεβάνης |
|
Παραγωγή: |
Γιώργος Αυγερόπουλος, Αναστασία Σκουμπρή |
|
Σενάριο: |
Γιώργος Αυγερόπουλος |
|
Είδος ταινίας: |
Ντοκιμαντέρ |
|
Συνδέσεις: |
||
|
|

«Τα τελευταία 13 χρόνια, ταξιδεύω στον κόσμο, κινηματογραφώντας και φέρνοντας στο κοινό εικόνες ενός κόσμου άδικου, σκοτεινού, βασανισμένου και πολύ συχνά επικίνδυνου. Έχω αντιμετωπίσει την ανθρώπινη απελπισία, την πείνα, την ανέχεια, τον πόλεμο και τον θάνατο κάθε είδους. Έχω εκθέσει την απληστία των κυβερνήσεων και των πολυεθνικών, που ενώ υπόσχονται «ανάπτυξη» φέρνουν φτώχεια και χάος. Ωστόσο, παντού έβρισκα με κάποιο τρόπο σθένος, ελπίδα και δύναμη.
Τώρα κινηματογραφώ την ίδια μου τη χώρα: αυτά που είδα στην Αφρική, την Ασία ή τη Λατινική Αμερική, τώρα συμβαίνουν στη γειτονιά μου. Το AGORA είναι η προσωπική μου αντίδραση στην κρίση, η θέση που παίρνω απέναντι στην αδικία. Στόχος μου είναι να δώσω φωνή στους ανθρώπους που δεν μπορούν να ακουστούν.
Από τις αρχές της κρίσης το 2010, με μία ομάδα συνεργατών ξεκινήσαμε να παρακολουθούμε ζωές ανθρώπων διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων παρατηρώντας πώς οι ζωές τους αλλάζουν καθώς ο χρόνος περνά και πώς η κρίση επηρεάζει ή όχι τις ζωές τους. Παράλληλα, καταγράφουμε τη δραματική χρονική ακολουθία της ίδιας της κρίσης, αναζητώντας απαντήσεις από ανθρώπους-κλειδιά, πολιτικούς ή insiders τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Παρακολουθούμε επίσης την άνοδο του φασισμού αλλά και των κινημάτων αλληλεγγύης.
Η ταινία γίνεται τελικά μια αναζήτηση για την αρχική σημασία της Αγοράς. Στην Αρχαία Αθήνα ήταν η καρδιά και η μήτρα της Δημοκρατίας, το κέντρο της πολιτικής, οικονομικής και θρησκευτικής ζωής. Σήμερα, στα Νέα Ελληνικά, η λέξη Αγορά υποδηλώνει απλώς ένα τόπο εμπορικών συναλλαγών».
Γιώργος Αυγερόπουλος
-
Αρκετά είναι τα πρόσωπα που εμφανίζονται. Ανάμεσά τους, οι πολιτικοί Γιώργος Αλογοσκούφης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Μάρτιν Σουλτς, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Χριστοδουλάκης, οι ειδικοί αναλυτές Μάικλ Ας, Γιάνης Βαρουφάκης (ως καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών), Ναόμι Κλάιν, Κόλιν Κράουτς, Ρίτσαρντ Πάρκερ, Σεραφείμ Σεφεριάδης και Τόμας Χέρντον, οι επιχειρηματίες Γιάννης Αλαφούζος και Σταύρος Σταυρίδης, καθώς και αρκετοί Έλληνες και αλλοδαποί πολίτες.
- Το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Κοπεγχάγης CPH:DOX, ενώ προβλήθηκε και στο Διεθνές Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Προγραμμάτων FIPA, στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας.
- Η ταινία είναι μια διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ της Small Planet (εταιρείας παραγωγής της σειράς ντοκιμαντέρ «Εξάντας», Ελλάδα), της Δημόσιας Γερμανικής Τηλεόρασης (WDR) και του Al Jazeera Arabic.
-
Ο Γιώργος Αυγερόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Είναι ντοκιμαντερίστας και δημοσιογράφος, καθώς και ο ιδρυτής και δημιουργός της πολυβραβευμένης σειράς ντοκιμαντέρ Εξάντας. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της Ελλάδας καλύπτοντας θέματα εσωτερικής επικαιρότητας. Εργάστηκε επίσης ως πολεμικός ανταποκριτής στα μέτωπα της Βοσνίας, της Κροατίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, του Κοσσόβου και της Παλαιστίνης ενώ κάλυψε γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο όπως η εξέγερση στην Αλβανία, οι σεισμοί της Τουρκίας και του Ιράν και το Ναυάγιο του Εσθονία. Το 2000 δημιούργησε τη σειρά ντοκιμαντέρ Εξάντας. Από τότε τη διευθύνει προσωπικά και είναι υπεύθυνος τόσο για την έρευνα των θεμάτων, όσο και για τη σκηνοθεσία και το σενάριο των ταινιών που παρουσιάζει ο Εξάντας, καθορίζοντας έτσι τη θεματολογία καθώς και το ύφος της σειράς. Ο Εξάντας συμπεριλαμβάνει κοινωνικοπολιτικά και ανθρωπολογικά ντοκιμαντέρ γυρισμένα σε όλο τον πλανήτη. Μέχρι το Μάρτιο του 2014 ο Eξάντας είχε παρουσιάσει 95 ντοκιμαντέρ γυρισμένα σε πάνω από 50 χώρες, ενώ είχε αποσπάσει 38 διεθνή βραβεία σε φεστιβάλ ντοκιμαντέρ σε όλο τον κόσμο, καθώς και διακρίσεις από κρατικούς φορείς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Προβαλλόταν επί δέκα χρόνια στην ΕΡΤ, μέχρι το κλείσιμό της από την ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2013. Σήμερα η δουλειά του Γιώργου Αυγερόπουλου προβάλλεται από διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και τηλεοπτικά δίκτυα.